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lunedì, marzo 03, 2008

TORTA DI SPINACI --- SPINACH CAKE


Dopo tre magnifici giorni trascorsi in montagna  dove il tempo Venerdì e Sabato era un po' bruttino ma poi ieri, Domenica, era splendido ........(la foto con la neve è l'Alpe Gera, l'altra è il lago di Como)
After 3 wonderful days in the mountains, where the weather on Friday and Saturday was bad but then on Sunday it was so beautiful.........(the pic with the snow is Alpe Gera, and the pic with the sun is the Como Lake)


eccomi qui in cucina .........e ho pensato di fare la torta di spinaci poichè  alcune amiche mi hanno chiesto la ricetta che è semplicissima.
here I am in the kitchen .........and I've been thinking about cooking a spinach cake, because some friends asked me the recipe, that is really easy.


Occorrente: 
1 KG DI SPINACI (che dovrete lessare e poi strizzare benissimo per far uscire tutta l'acqua)
2 ROTOLI DI SFOGLIA PER TORTA SALATA
250 GRAMMI DI RICOTTA
1 ETTO DI PROSCIUTTO COTTO ( 4 fettine)
1 UOVO
Stuff you need: 
1 KG OF SPINACHES (that you have to boil and then squeeze very well so that water will go out)
2 ROLLS OF SHEET PASTRY FOR SALAD CAKES
250 GRAMMS OF RICOTTA
1 HECTOGRAM OF COOKED HAM (4 slices)
1 EGG



Scaldare il forno a 220/230 gradi
Warm up the oven at about 220/230°

Mescolare gli spinaci e la ricotta e un pizzico di sale........
Mix spinaches, ricotta and a pinch of salt.........


Mettere un rotolo di sfoglia sul fondo di una pirofila e coprire con due fettine di prosciutto.......
Put a roll of sheet of pasty in an oven-proof and cover it with two slices of cooked ham........


Versare gli spinaci e coprire con le altre due fettine di prosciutto........
Then put the spinaches and cover with the other two slices of ham.......



Coprire con l'altro rotolo di sfoglia, bucare con una forchetta e poi spennellare con l'uovo.......
Cover with the second roll of sheet of pastry and then paint with the egg.........





Infornare fino a quando è ben dorata.....girare.....fare dorare il sotto e .....
Put the cake in the oven until it's golden brown............turn upside-down.............let this side get golden brown too and.............






BUON APPETITO!
ENJOY YOUR MEAL!

20 commenti:

marisa ha detto...

Ne ho sentito anche il profumo.Ciao

Tanya ha detto...

You have so many great ideas! The egg flower is lovely!

And the spinach cake looks fabulous! I'm going to try this!
Thank you!

CONNIE W ha detto...

The crust looks like perfection. My hubs would like that recipe but cooked spinach is not something I eat much of. I should make it for him anyway though.

Pam ha detto...

The spinach cake looks very, very good. I will have to try it, if I can find all the ingredients. Is the oven temperature Celsius? I will see if I can find sheet pastry for salad cakes. We have a very good Italian market here called Bosa Brothers. I will ask the ladies in the store. I just know I would love the spinach cake!!

The mountains look beautiful, even in the bad weather.

Leanne ha detto...

Lovely photos it look cold - thanks for the recipe the spinach pie look yummy.

Jenny ha detto...

Hmmm! Yum! Thanks for sharing

Aless.M.Ruffini ha detto...

Gnam gnam.....buono!!!

Nadia ha detto...

chissà che buona!!!
mi hai fatto venire voglia!!!!

Anonimo ha detto...

grazie, grazie, teodo!

Barbara ha detto...

what a wonderful place....and looking to the lake....ohh...its a wonderful world.....heaven on earth....I can touch your feelings ....these are moments you will never forget....and after all....making wonderful spinach cake...mhhh...yummy..
HUGS Barbara

Grazia ha detto...

A vederla sembra buonissima!!!!
Grazie per la ricetta...anche se credo che non la faro' mai...la cucina non e' il mio forte!!!

SMA ha detto...

Thank you Linda!!!
It looks wonderful and I'm going to try it this week-end.
Take care, hugs, Sma

Judith ha detto...

It looks great.
How hot does the oven has to be.

Anonimo ha detto...

è in forno , speriamo in bene , poi la mangio e corro a dirti comera.....

Anonimo ha detto...

Super , la torta era super!
è la prima volta che mia figlia mangia spinaci , grazie stella ci volevi proprio tu .

meggie ha detto...

Lovely photos Teodo.
And a very nice recipe for Spinach Cake.
Thank you for your kind words on my blog, too.

Anonimo ha detto...

GRAZIE mille per la ricetta, Teodo, che io va laprovare questo Sabbato...
(I guess I can use frozen spinach. Do I take the smashed ones, or those in leaves ???)

Baci, baci !
NADINE

(la sua envelopa e partita sta matina... :>)

Anonimo ha detto...

mmm sa di buonoooooooo
credo che te la copierò!
ciao ;)

Anonimo ha detto...

AHHHHHH Sei stata a Compomoro!!!!!
Ci andava in montagna una mia amica e ci sono stata spesso anch'io quando eravamo piccole!
Quanti ricordi!
Chiara

Helen ha detto...

Hi

Sorry I haven't visited for a while. that spinach cake looks lovely. I was amused to see you using hectograms. that is 100 grams right? I am a maths teacher and we are metric here in New Zealand, but we commonly use only milligrams, grams, kilograms and tonnes in every day use.